Militarii care asigură cea de-a doua rotație a misiunii ONU a Detașamentului „Carpathian Pumas” au plecat spre Mali, dar înainte de decolare, au stat în izolare instituționalizată, pentru a reduce la zero riscul contaminării colegilor lor. În Mali, sediul misiunii UE este în carantină. Aici au fost confirmate șapte cazuri de infecție cu noul coronavirus.
Militarii care asigură cea de-a doua rotație a Detașamentul „Carpathian Pumas” au decolat joi, spre Mali, în vederea participării la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), a transmis Ministerul Apărării Naționale.
Contingentul, format din aproximativ 120 de persoane, a finalizat etapa de pregătire și a fost evaluat de Comandamentul Forțelor Întrunite, care a certificat îndeplinirea de către detașament a standardelor ONU pentru participarea la misiune.
„În contextul respectării măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 și pentru a preveni posibila contaminare a militarilor din cadrul detașamentului, aceștia au desfășurat pregătirea pentru misiune, în perioada martie-aprilie, în Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic din Boboc, cu respectarea măsurilor de izolare instituționalizată. Astfel, înainte de plecarea în misiune, întreg personalul detașamentului a executat o perioadă de izolare de 14 zile, fiind testat atât la începerea, cât și la finalizarea perioadei de izolare. La final, militarii au fost transportați pe calea aerului, din Baza Aeriană Boboc, direct în Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, de unde s-au îmbarcat spre Mali”, a precizat MApN.
Primul detașament român participant la această misiune, care a început la mijlocul lunii octombrie 2019, este compus din aproximativ 120 de persoane (piloți, personal tehnic și medical) și patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM.
România sprijină ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate. Detașamentul românesc va efectua misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare.
Potrivit informațiilor de pe site-ul MApN, în misiunea internațională din MALI erau, la 30 ianuarie 2020, pe lângă cei 120 de militari din detașamentul elicoptere implicați în misiunea ONU, mai sunt detașați 6 la misiunea ONU de Observare și Monitorizare – MINUSMA, și 1 la misiunea UE de Instruire și consiliere – EUTM, cea din urmă fiind în carantină.
Reprezentanții EUTM Mali au anunțat, luni, că au fost confirmate două noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, care fuseseră în izolare după ce au fost contacți direcți ai primului caz de infecție, confirmat în 8 aprilie. Astfel, numărul participanților la misiunea EUTM confirmați cu noul coronavirus ajunsese la șapte, conform comunicatului de presă al misiunii.
Sediul central al misiunii, din Bamako, a fost inchis imediat ce au părut primele simptome similare noului coronavirus, iar instrucțiile fuseseră suspendate cu o săptămână înainte.
„Toate cazurile confirmate sunt în carantină în sediul central al misiunii, sub supraveghere medicală și cei cu care au intrat în contact sunt în izolare, în așteptarea repatrierii spre țările de origine, pentru care pregătirile sunt în derulare”, se arată în comunicat.
Pentru moment, MApN nu a precizat, la solicitarea Gândul.ro, dacă sunt suspecți sau cazuri confirmate cu noul coronavirus printre românii din aceste misiuni.
Unul dintre militarii care au fost confirmați cu noul coronavirus, un spaniol, a fost repatriat miercuri, după cum a scris El Pais. În același avion medical au mai fost opt alți militari care fuseseră în izolare.
Spania a început săptămâna aceasta retragerea înainte de termen din Mali a mai mult de 100 de soldați, majoritatea membri ai legiunii, din moment ce pandemia a paralizat activitățile de instruire a armatei maliene. Din același motiv, Spania a repatriat între 150 – 200 de militari din Irak și alți 30 din Afganistan.